Arendoles muiža

Arendoles muiža, Arendole, Rožkalnu pagasts, Vārkavas novads, Latvija
Lng: 26.61117466399446 , Lat: 56.15131997910594
Juridiskā īpašnieka / apsaimniekotāja nosaukums - Biedrība ,,Es Latgalei

Kontaktpersona: Faimja Turlaja
Tālr. 29421413, 29229713 / faimja@gmail.com , arendolemanor@gmail.com
www.arendole.lv
Skatīt kartē:

Valsts aizsargājamā kultūras pieminekļa statuss

Valsts nozīmes arhitektūras piemineklis Nr. 8547

Apraksts

Arendoles muiža – vieta iedevesmai!
Latgales laukos, Dubnas upes krastā, senatnīga parka ieskauta Arendoles muiža vēsturiskajos avotos minēta jau 16. gs. No 19. gs. vidus. Arendoles muiža pieder grāfam Staņislavam Plāteram – Zībergam, kur no šī laika ir saglabājusies liecība – atskaite Rīgas gubernatoram par brīvlaišanas likuma tulkošanu latgaliešu valodā, sarakstīta Arendoles muižā.  

Arendoles muižas kungu māja laika gaitā tika vairākkārt pārbūvēta un savu tagadējo izskatu historisma stilā ieguvusi pēdējās pārbūves laikā 19. gs. beigās. Kungu māja tika pielāgota ciemiņu uzņemšanai, baļļu rīkošanai un tā kalpoja kā medību pils. Tika uzbūvētas vairākas saimniecības ēkas, kā arī ciemiņu zirgu un ratu vajadzībam lieli divstāvīgi zirgu staļļi. Ap to laiku muižai pieder 500 ha zemes un 5000 ha mežs. Lai arī muižnieks dzīvo Francijā, viņš uz Arendoli atbrauc divas reizes gadā, lai pārbaudītu tās darbību.

Arendoles muižas senatnīgajā parkā aug dažādas koku un krūmu sugas, arī leģendām apvītais miera, mīlestības un labas gribas simbols, maģiskais augs – baltais āmulis.

Muižā dzimis gleznotājs Bolislavs Tumaševičs, ciemojās poļu sacelšanās varone Emilija Plātere, I Pasaules kara laikā uzturējās krievu dzejnieks Nikolajs Gumiļovs, muižā dzīvoja un gleznoja Latgales patriots un mākslinieks Ontons Kūkojs.

No 2001. gada Arendoles muižas kungu māja tiek saudzīgi restaurēta, izmantojot autentiskas restaurācijas metodes un materiālus. Kungu mājā ir apskatāms 19. gadsimta beigu un 20. gadsimta sākuma Latgales muižu interjers. Arendoles muižas kungu māja ir iekļauta valsts nozīmes arhitektūras pieminekļu sarakstā.
 
Arendoles muižā piedāvājam:

·      izbaudīt vēsturisku vidi un lauku gaisotni;
·      izzinošas ekskursijas gida pavadībā par Latgales vēsturi un valodu, agrāko dzīvi muižā un muižas laiku cilvēku likteņgaitām, kā arī pastāstīsim par vēsturisko ēku atjaunošanas un restaurācijas procesu, kas veikti muižas kungu mājā;
·      Naktsmītnes kungu istabās.
 

Pieejamība publiskai apskatei

Piedāvājam izzinošas ekskursijas par Latgales muižu vēsturi un Arendoles muižu pēc ieprekšēja pieteikuma. Ekskursijas pēc ieprekšejas vienošanas.
Pieteikt ekskursijui +371 29421413 vai rakstot uz e-pastu: arendolemanor@gmail.com

Objektā atrodas

Pils/kungu māja -  kungu mājā ieverojama Latgales muižu 19. gadsimta mēbeļu un lustru kolekcija, interjers, savdabīga koka detaļu apdare - āderējums. Kungu māja ir saglabajusies sākotnējā veidolā pēc pēdējās rekostrukcijas 20. gs. sākumā. 
Parks - Arendoles muižas pils apkārtnē daļēji saglabājies muižas parks ar 100 gadus veciem kokiem. Dažos kokos aug aizsargājams augs – āmulis. Sens ticējums vēsta, ka skūpsts zem āmuļiem nesot mīlestību vai pat kāzas tiem, kas saskūpstījušies.
Nostāsti - Pēdējie pils īpašnieki 20.gs.sāk. bija grāfi Plāteri-Zībergi, kuru lojālā attieksme pret zemniekiem pasargāja muižu no iznīcības. Arendoles pilī pēc gubernatora rīkojuma 1861.g. 1.augustā grāfs Stanislavs Plāters-Zībergs iztulkoja zemnieku brīvlaišanas likumu latgaliešu valodā.

Sniegto pakalpojumu apraksts

- Nakšņošana
-telpu noma pasākumiem (zāles 120 m2 un 90 m2) 
- ēdinešans pakalpojumi pēc ieprekšēja pieteikumā
- melna (dumu) pirts ar peldi Dubnas upē.
Tāpat ir iespējas rīkot dažāda profila pasākumus, sesijas - individuāla pieeja un sadarbība jebkurai iecerei.
 kontākti izziņam; i +371 29421413 vai rakstot e-pastu: arendolemanor@gmail.com

Sasniegumi

Rīkojam koncertus, svinības, seminārus, ēdinašanas pakalpojumi
 

Pakalpojumu pārdošanas vieta(as)

Adrese Kontaktinformācija Interneta adrese
Arendoles muiža, Arendole, Rožkalnu pag., Vārkavas nov. +371 29421413 arendolemanor@gmail.com
wwww.arendole.lv