Kārļamuiža, arī Kārļumuiža (vācu: Karlsruhe)

Kārļi
Lng: 25.21212100982666 , Lat: 57.24056070406623
Juridiskā īpašnieka / apsaimniekotāja nosaukums - viesnīca un restorāns

Kontaktpersona: Baiba un Jānis Stepiņi
Tālr. 26165298 / info@karlamuiza.lv
www.karlamuiza.lv
Skatīt kartē:

Apraksts

Gleznainajā Amatas upes senlejā, apmēram astoņu kilometru attālumā no apriņķa centra Cēsīm, 18. gadsimta otrajā pusē izveidojās patstāvīga administratīvi saimnieciska vienība – Kārļu muiža (Gute Karlsruh). 18. gadsimta 80. gados izveidoja sava laika prasībām atbilstošu barokālu muižas centra ansambli un pēc Pētera Kristiāna fon Zīversa  iniciatīvas, iekārtojot pastaigu celiņus, takas un romantiskas atpūtas vietas, izveidoja romantisku ainavu parku. 

18.gadsimta beigās skotu tirgtājs Džeimss Pīrsons skaistajā ainavā, kas atgādināja Skotijā pavadīto bērnību, uzcēla jaunu un reprezentablu, vietējai arhitektūras manierei netipiskas kungu māju. Mainījās ne tikai ansambļa galvenā dominante, likvidēja jau tolaik par vecmodīgu uzskatīto kvadrātisko saimniecības pagalmu. Būtiski attālinot no dzīvojamās mājas, uzcēla jaunu laidaru un zirgu stalli, bet skaistās kungu mājas tuvumā papildināja parku ar krāšņiem stādījumiem, pastaigu takām un alejām. 

19.gadsimta laikā centra ēku kompleksam pievienojās jauni staļļi, lopu kūtis, krogs, dārznieka māja, ūdensdzirnavas. Nedaudz atstatus iekārtota īpašnieku apbedījumu vieta – kapliča. 19. gadsimta otrajā pusē ansambļa attīstība turpinājās: būvēja gan jaunas saimniecības ēkas, gan mājas apkalpojošā personāla un kalpu dzīvokļiem. 1876. gadā muižas centrā uzskaitīta 21 celtne, bet 1908. gadā – 32. Gadsimta vidū saimniecību papildināja jaunuzceltās ūdens dzirnavas pie Amatas upes un zāģētava. 19.gadsimta beigās tur iekārtoja arī šindeļu fabriku, kam enerģiju deva turbīna. 19.gs otrā pusē Kārļos izveidoja pomoloģisko dārzu un dārznieku meistaru skolu. Tā bija pirmā dārzkopības skola visā Baltijā. 20. gadsimta sākumā šeit bija izveidojusies liela dārzniecība, kas ar parka stādījumu, augļu koku, ogulāju u. c. stādiem apgādāja ne vien tuvējo apkārtni, bet audzēja tos arī eksportam. Zaudējumus Kārļumuižas ansamblim radīja revolūcija, kuras laikā nodedzināja skaisto kungu māju. 

Ticot, ka Kārļumuižas nākotne balstās uz cieņu pret pagātnes sasniegumiem, izcilību un uzņēmību, Kārļumuižas vēsture turpinās ar viesnīcas “Kārļamuiža” iekārtošanu senajā muižas ērberģī. Vairāk par muižas vēsturi skat: http://karlamuiza.lv/viesnica/vesture/




 

Pieejamība publiskai apskatei

saskaņā ar darba laiku 10:00 - 20:00

Sniegto pakalpojumu apraksts

Viesnīca iekārtota senās Kārļumuižas ērberģī. Tas celts 19. gs. četrdesmitajos gados. Viesnīcā ir 10 īpaši iekārtoti numuriņi un apartamenti ar privātu atmosfēru, ar vienu vai divām guļamistabām, naktsmītnes ir 30 cilvēkiem. Katrā numurā ir virtuve vai virtuves niša, televīzija, bezmaksas WiFi, fēns matu žāvēšanai, kā arī duša. Kafija un tēja numuriņos par brīvu. Tuvējā apkārtnē ir muižas ainavu parks un dabas pastaigu takas. Elpu aizraujošas ainavas un smilšakmens iežu atsegumi. Aktīvai atpūtai – velomaršruti un slēpošanas trases.

Atrodas Amatas upes senlejā, Gaujas Nacionālā parka vidū. Tā ir tikai 8 km attālumā no Cēsīm un 18 km no Siguldas, 6 km attālumā no Āraišiem un 5 km Zvārtes ieža, 13 km attālumā no Līgatnes.

Sasniegumi

Kārļamuiža sertificēta kā trīs zvaigzņu viesnīca atbilstoši “Hotelstars Union” kritērijiem
9.2/10 balles ir vērtējums klientu atsauksmēs Booking.com 2016.gadā.

Pakalpojumu pārdošanas vieta(as)